2010. december 3., péntek

A kapcsolatépítés adventje


Kolozsvár egyik gyönyörű belső udvarában kellemes hangulatú alkalmak sorozata nyitotta meg az idei adventi időszakot. 2010. november 27-28-án a kolozsvári evangélikus-lutheránus egyházközség advent kezdő hétvégére hívta a gyülekezetet és a város lakóit. A hétvége csúcspontja a felemelő istentisztelet után az adventi vásár volt, ahol közel 300 látogató fordult meg. Az evangélikus templomban és udvarán zajló programokra a házi gyülekezet ezennel két csoportot is vendégül látott. A Budapest közelében fekvő Pilis városi evangélikus testvérgyülekezet vezetősége és a brassói ifjúság 45 fős csoportja, lelkészükkel együtt látogattak el ezen a hétvégén a kincses városba. Az idei adventben megszületett a pilisi gyülekezettel való testvérkapcsolat, a brassói evangélikus fiatalok kapcsolatba kerültek a kolozsvári gyülekezettel, valamint a Collegium Lutheranicum-al, és ezen cseperedő kapcsolatokon túl kezdetét vette az adventi felkészülési is, amely Istennel való kapcsolatunk helyreállítását, megerősítését célozza meg.
Advent előesti ifjúsági vesperával indult az ünnepségsorozat. Koszta István brassói evangélikus lelkész végezte az igehirdetés szolgálatát, Boldizsár Beáta kolozsvári lelkészjelölt pedig gyönyörű hangon vezette az ősi vespera liturgiáját. Az este folyamán sor került a brassói ifjúság keretében működő színjátszótársulat előadására. Karinthy Frigyes Visszakérem az iskolapénzt című darabját színjátszói tehetséget eláruló ügyességgel mutatták be a fiatalok. Mindenki nevetésbe tört ki a jellegzetes karinthys poénok hallatán. Az este jó hangulatú közös vacsorával záródott.
Advent első vasárnapjának istentisztelete a kapcsolatépítésnek felemelő alkalma volt. A magyar-német nyelvű istentiszteleten Pángyánszky Ágnes, pilisi evangélikus lelkésznő hirdette Isten igéjét, a liturgia szolgálatát pedig Koszta István és Kalit Eszter, kolozsvári lelkészjelölt végezték. Vendégünk lehetett Szilágyi Mátyás főkonzul és László Attila alpolgármester is.
Az igehirdetésben elhangzott, hogy az adventi időszakban az ajándékok beszerzésénél és az elengedhetetlen otthoni készülődéseknél sokkal fontosabb Istennel való kapcsolatunk prioritásba helyezése. Ha Istennel fenntartjuk és ápoljuk kapcsolatunkat, akkor valóban átélhetjük karácsonykor azt a békességet, szeretetet, megajándékozott örömet, amire vágyunk. Ha az isteni megbocsátást elfogadjuk, csak akkor tudunk majd családunkban, közösségeinkben meggyógyult és szeretetteljes kapcsolatokat megélni. Örömteli karácsonyunk csak megbékélt közösségben lehet. Istentisztelete után jó hangulatú ádventi vásárra került sor az evangélikus-lutheránus egyházközség udvarán. A sokadalomban tizenegy árus bocsátotta áruba portékáit. Közöttük voltak a hetek óta készülődő vallásórás gyerekek, a Collegium Lutheranicum ifjúsága, a Méltó élet egyesület fogyatékkal élők csoportja, az óvodások és a Báthory-s kisegítő osztály kézműves munkái. Minden látogató forralt borral és finom kolbásszal csillapíthatta a lelkiek után a test éhségét is. A délutáni angol nyelvű istentisztelet igehirdetési szolgálatát Török Anett pilisi beosztott lelkész végezte.
Karácsonyra készülődve elengedhetetlen a kapcsolatokban megélt szeretet megtapasztalása és táplálása. Elsődlegesen Istennel való kapcsolatunkra fontos időt szánni ebben az időszakban, hiszen ezáltal lehet kiegyensúlyozott kapcsolatunk önmagunkkal és embertársainkkal is. A pilisi gyülekezettel kialakuló testvérgyülekezeti viszony is az egymást gazdagító szeretet úttörője lehet.

 Kalit Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése